Włoskie Smaki

Makaronowe przykazania, czyli gotuj po włosku

1. Z makaronem na głęboką wodę
2. Tylko szczypta do sukcesu
3. W gotowaniu ważna jest temperatura
4. Oliwa? Śliska sprawa przy gotowaniu
5. Towarzyskie al dente
6. Odcedź mity od prawdy
7. Jak głodny to poczeka
8. Makaron z sosem czy sos z makaronem
9. Nie parmezań wszystkiego

więcej

Pomidory

Pomidory San Marzano
Pomidory pelati
Passata di pomodoro
Pomidory koktajlowe

więcej

Sery i wędliny

Ser Pecorino
Ser Parmezan
Ser Mascarpone
Ser Mozarella
Ser Ricotta
Ser Gorgonzola
Boczek
Pancetta
Szynka Prosciutto

więcej

Dodatki do makaronu

Kapary
Papryka chili
Papryka piri piri
Papryka peperoncini
Bazylia
Orzechy włoski
Orzechy piniowe
Oliwa
Anchois
Pesto

więcej

Włoskie formy smaku

Bucatini
Chifferi
Eliche – ulubieniec najmłodszych
Farfalle
Fettuccine
Gnocchi
Penne
Spaghetti – prawdziwy król makaronu
Tagliatelle – chluba Bolonii
Quadratini

więcej

Sosy do makaronu

Arrabbiata
Bolognese
Napoli

więcej