Włoskie Smaki

Pomidory San Marzano

Co je wyróżnia: podłużny kształt i intensywna czerwona barwa, które zawdzięczają specyfice miejsca uprawy – wulkanicznemu podłożu Wezuwiusza. Skórka San Marzano jest twarda, dlatego też przed dalszą obróbką warto ją obrać.

Jak jeść: oryginalna odmiana wyjątkowo ceniona przez Włochów, którzy na ich bazie przygotowują makaronowe sosy i przeciery, a także marynują je i suszą.

Pomidory pelati

Co je wyróżnia: pomidory zamknięte w puszcze, których nazwa pelati oznacza, że zostały już uprzednio obrane ze skórki. Niezastąpione w okresie zimowym. Warto mieć zawsze kilka puszek w domowej spiżarni.

Jak jeść: zawsze aromatyczne i gotowe do przyrządzenia sosu do makaronu w zaledwie kilka minut.

Passata di pomodoro

Co je wyróżnia: aromatyczny przecier pomidorowy, który w sezonie pomidorowym warto przygotować samodzielnie, ucierając świeże pomidory z przyprawami i wekując w małych słoiczkach.

Jak jeść: idealny dodatek do zup i sosów, którego aromat dopełni każdą potrawę i nada jej intensywny smak.

Pomidory koktajlowe

Co je wyróżnia: malutkie rozmiary i okrągły lub owalny kształt. Dojrzałe odmiany są dostępne w kilku kolorach: zielonym, żółtym, pomarańczowym i czerwonym. Nazywane często pomidorkami cherry najczęściej sprzedawane są na zielonych gałązkach. Idealnie nadają się do przyozdabiania makaronowych potraw.

Jak jeść: słodki i intensywny smak świetnie sprawdzą się w sosach pomidorowych i… w zimie, kiedy większość dostępnych wtedy odmian pomidorów, hodowanych w szklarniach, traci wyrazistą barwę i smak.

Pomidory